Cursus Schrijfdans

Schrijfdanscursus in 3 middagen

 • Een cursus op uw eigen school, verzorgd door Ragnhild Oussoren, de auteur zelf met haar uitgebreide leservaring. Dit is de cursus waar u de handleidingen meteen voor uw eigen lespraktijk leert gebruiken.
 • Drie middagen van 3 uur voor een groep van 5 tot 15 deelnemers en met een tussenruimte van 4-6 weken tussen de middagen. Dit zorgt voor voldoende tijd om de behandelde liedjes-en muziekthema’s met eigen leerlingen uit te voeren. Data in overleg.
 • Doelgroep: leerkrachten, onderwijsassistenten, IB-ers, evt. van meerdere scholen
 • Ruimte: klaslokaal
 • Kosten € 800 per deelnemer alles inclusief. Iedere deelnemer krijgt beide handleidingen met internet toegang. Ragnhild brengt zelf het benodigde sensomotorische materiaal mee voor de cursus

 

 • Wilt u, als pedagogische medewerkers en/of als leerkrachten van groep 1-3(4) alleen één middag ter introductie aanvragen dan kan dat ook, € 85 per deelnemer, exl. handleiding (-en). Minimaal 5 deelnemers.

In deze drie middagen kruipen we in de huid van het jonge kind. Op ontspannen wijze leert de cursist zich aan te passen aan de verschillende melodieën en ritmes zonder de natuurlijke vitaliteit en de eigen zwaai en draai te verliezen. Dit wordt overgebracht aan de leerlingen en het enthousiasme van dit nieuwe ervaren en beleven zorgt voor plezier, zelfvertrouwen en verwondering, voor de leerling maar ook voor de leerkracht zelf!

Schrijven is dansen op papier, maar dan moeten we wel eerst de danspassen leren! Daarom beginnen we al heel jong het vlak te leren verkennen.
De kern van Schrijfdans is dat door het vrij bewegen van het lichaam, het horen, voelen en ervaren de hersenen geactiveerd worden. Door zich het vrije bewegen eigen te maken zullen de kinderen dit ook kunnen uiten op een plat vlak. Zo ontstaat er een eigen karakter in de liedjes-en muziektekeningen. Dit is een zeer goede basis om soepel te leren schrijven.
De cursist ontdekt dat Schrijfdans een avontuur is en dat cijfers en letters beginnen te ‘leven’. Dat maakt Schrijfdans zo uniek!

Druk op link voor het programma per middag.

 

Reacties van cursisten

 • Ik merk dat ik door deze cursus meer open en bewust kijk naar iedere leerling als individu. Alles is goed bij Schrijfdans en dat is voor de leerlingen een hele fijne uitgangspositie. Schrijfdans kan je naast alle andere schrijfmethodes gebruiken omdat je bij Schrijfdans het lijf en de hersenen klaarmaakt tot bewegen en schrijven. (Lindsey van Berge)
 • Bij het luisteren naar de muziek en de dansen die erbij horen zie je kinderen ontspannen. Waar ze in het begin erg bang waren om fouten te maken en erg klein tekenden zie je nu prachtige, zelfverzekerde tekeningen aan de muur hangen. De kinderen en ik zijn altijd trots op datgene wat er gemaakt is! (Janine Aertse)
 • Schrijfdans is veel meer dan het aanleren van afzonderlijke letters, het is een complexe en totaalervaring met alle elementen van de fysieke en geestelijke welbevinden erin.(Yvonne Schrauwen)
 • Wat ik mooi vind is dat de leerlingen bij mij op het speciaal onderwijs al vrij snel kunnen starten en zo ook het eigen lichaam leren kennen en vertrouwen. (Saskia Bikker)
 • De leerkrachten zijn erg enthousiast over de schrijfvorderingen van de groepen 3 en 4. De lessen zijn structureel opgenomen in de roosters van groep 1 tot en met groep 4. Dit maakt dat ik met nog meer plezier mijn lessen kan geven.
  (Suzanne Mennen)